Майндфулнес

Майндфулнес

Майндфулнес

Майндфулнес е свързано с вътрешното осъзнаване и приемане (понякога това се разширява до междуличностнен Майндфулнес – умовете на другите). Но тук идват проблемите. Има някои неща – може би дори много неща, за които не искаме да мислим или да участваме.

Не искаме да мислим за нашата несигурност или за нашия егоизъм или за нашите неуспехи или за страха от отхвърляне или изоставяне. Не искаме да осъзнаваме, че поставяме под въпрос нашата цел в живота или чувстваме страха, че нашето съществуване е безсмислено.

Не искаме да си спомним травмата или тъмните години на нашето минало, нито да наблюдаваме чувствата си на ярост и отчаяние. В края на краищата, не е ли тайната на един щастлив живот просто да решите да бъдете щастливи и да мислите положителни мисли?

Не точно. Всъщност, ако се следва строго и отбранително, това е път към потенциалното бедствие. Но защо? За да отговоря на този въпрос и да разберем защо Майндфулнес е важно умение, което е от решаващо значение за психичното здраве и избягвайки порочните невротични цикли, трябва да сме наясно с елементите и сферите на човешкото съзнание.

Има три области на човешкото съзнание. Основен принцип е, че психичното здраве зависи от това, че индивидите получават основните им основни психосоциални потребности и имат относителна степен на хармония между тези области на съзнанието.

Първата област на съзнанието е областта на преживяването. Това е част от вас, която идва „он-лайн“, когато се събуждате и става “оф-лайн”, когато спите. Това е първото преживяване на човека, което понякога се нарича „театър на съзнанието“. Използвайки метафората на театралната сцена, вниманието може да бъде терминът за това, което се появява и може да се проведе на сцената.

По този начин упражнението за стафиди помага на хората да разпознаят, че насочвайки вниманието си, можете да забележите много други скрити елементи (или обратно) на предната част на сцената.

Втората област на човешкото съзнание е вътрешното Аз, което е вашият вътрешен разказвач. Това е самообявяващата се част от вашата система на съзнанието, която превежда това, което се случва, казва ви това, което трябва да направите, и прочее.

Третата и последна област е обществената личност. Това е, което показвате на другите чрез вашите ясни думи и действия. Това е образ, който се опитвате да поддържате пред другите (въпреки че може да е съвсем различен от това, което другите хора виждат)

С тази карта на човешкото съзнание можем да започнем да разбираме Майндфулнес и как работи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


bg_BGBulgarian
Количка0
Няма добавени продукти
Продължи пазаруването