Една млада жена се разболяла и била на косъм от смъртта.

– Обичам те толкова много – казала тя на съпруга си. – Не искам да те оставя. Не ме оставяй заради друга жена. Ако направиш това, ще се върна при теб като призрак и ще ти създам проблеми.

Скоро съпругата починала. Три месеца мъжът й изпълнявал последното й желание, а след това срещнал друга жена и се влюбил в нея. Те решили да се оженят. Веднага след годежа, всяка вечер, на бившия й съпруг започва да се явява призрак, който го упреква, че не е удържал на думата си. Призракът бил твърде умен. Той точно разказвал на мъжа какво се е случило между него и любимата му. Ако бившият съпруг дадял подарък на булката си, призракът можел да го опише подробно. Той дори повтарял всичките им разговори и това толкова дразнил мъжа, че не можел да заспи. Някой го посъветвал да отнесе проблемите си при известен дзен учител, който живеел близо до селото.

Отчаян, бедният човечец отишъл при него за помощ.

– Бившата ви жена се е превърнала в призрак и знае за всичко, което правите – заключил учителят. – Каквото и да правиш, каквото и да говориш, каквото и да даваш на любимата си, тя знае всичко. Това трябва да е много умен призрак. Трябва да му се възхищавате. Следващият път, когато вашата жена-призрак се появи, се пазарете с нея. Кажете й, че знае толкова много за вас, че няма да можете да скриете нищо от нея и че ако тя отговори на някой от въпросите ви, обещавате да развалите годежа и да останете необвързани.

– Какво да я питам? – попитал мъжът.

Учителят отговорил:

– Вземете пълна шепа соеви зърна и я помолете да ви каже колко точно зърна имате в ръката си. Ако тя не може да отговори, знайте, че тя е плод на вашето въображение и ви уверявам , че никога повече няма да ви безпокои.

На следващата вечер, когато духът се появил, мъжът го поздравил топло и казал, че духът знае за всичко.

– Със сигурност. – отговорил призракът. – И знам, че днес сте посетили дзен учител.

– Ако знаеш толкова много –  попитал мъжът – кажи ми колко зърна има в тази ръка ?

 …………. Изведнъж нямало никой пред него, който да отговори на този въпрос !