Имало едно време два ангела, които пътували по земята : единият стар, другият –  млад. Една вечер, уморени и изтощени, те поискали да пренощуват в къщата на един богаташ. Той допуснал скитниците да влязат, но тъй като бил скъперник и негостоприемен човек, им осигурил нощувка в една плевня. Там било студено, тъмно и влажно. Въпреки умората си, младият ангел не можал да заспи дълго време. И когато най-накрая успял да заспи, внезапно се събудил от някакъв шум. Когато се събудил, видял, че старият ангел старателно поправял дупка в стената. Младият ангел бил изненадан, той няколко пъти предложил на стария да се откаже от това занимание и да се опита да си почине преди предстоящото пътуване, но получил упорит отказ.

На сутринта младият ангел, без да крие любопитството си, попитал стария:

– Защо помогна на този човек, след като се отнесе толкова зле с нас ?

– Не всичко е такова, каквото изглежда – отговорил спътникът му.

На следващата вечер, търсейки нощувка, пътниците се отбили в къщата на някакъв бедняк. Стопанинът ги посрещнал топло, споделил вечерята си и дори им предоставил единственото легло в къщата, докато той и жена му отишли в обора.

На сутринта ангелите били събудени от вика на собственика и плача на жена му. Оказало се, че тази нощ е умряла кравата им, единствената храненица и надежда на семейството. Младият ангел, изпитал голяма изненада и се обърнал към стария:

– Защо не помогна на бедния човек ? Последния път помогна на този, който се отнесе толкова зле с нас, а този път не прави нищо въпреки, че имаш силата да спасиш това семейство?

На което старият ангел отговорил:

– Не всичко е такова, каквото изглежда!

Продължавайки пътуването, младият ангел така и не се успокоил и укорявал стария ангел, обвинявал го и не можел да се примири със случилото се.

– Не всичко е такова, каквото изглежда – отговорил за трети път старият ангел. Снощи, когато бяхме в къщата на богатия човек, видях съкровище скрито в стената на плевнята и го зазидах, така че собственикът на къщата да не го получи. А, тази нощ |Смъртта дойде за жената на бедняка и аз я откупих, като й дадох кравата. Никога и никого не съди първосигнално !