Япония е невероятна страна, както и Гърция. В много отношения, принципите на древните стоици повтарят житейските инструкции на самураите. Защо е възможно това ? Светът е малко място и универсалните принципите не зависят от държави и времена.

 „ За да извадиш меч и да убиеш враг, не са необходими мисли, думи или доказателства. Всяка мисъл в битка ще бъде пречка за победата! „

Принципът / за да стане принцип / изисква воля, която се постига чрез обучение и практика.

Ето няколко такива принципа :

1. Направи го! Ако имате мисъл, не я казвайте и не чакайте удобна или щастлива възможност, опитайте я! Просто го направи.

2. Ако нямате опит, започнете и ще се научите! Действайте и ще се научите!

3. Правенето на грешки означава учене. Да се ​​учиш означава да се учиш от грешките си, да опитваш нещо ново и да се проваляш отново и отново. С други думи – трябват ни грешки ! Кой беше казал , че човек се учи емпирично и статистически ?

4. Бъдете гъвкави в постоянството си. Самото постоянство може да води до задънена улица, ако повтаряте нещо грешно . Но, пък,  на гъвкавостта липсва постоянство по презумпция ; необходима е тяхната симбиоза. С други думи – не се отказвайте, а променяйте подхода.

5. Дайте всичко от себе си. Вършете работата си от началото до края, 100%, ако можете да направите нещо друго, направете го без колебание.

6. Обградете се с хора, които споделят вашите идеи. Всяко забавяне, да не говорим за съпротива, те отдалечава от победата.

7. Не спирайте до тук. Продължавайте, напредвайте, движете се напред и по-високо, възприемайте победите като част от вашето пътуване.

8. Бъдете търпеливи. Не позволявайте на момент на слабост, емоция или болка да разклати силата на духа ви, да наруши чистотата на намеренията или хода на мисълта.

9. Покажете идеите си на света. Не трябва да пазите идеите за себе си, опитвайки се по някакъв начин да ги доведете до съвършенство. Разказвайте, слушайте и развивайте!

И сега, може би най-интересното нещо, нека се опитаме да анализираме същите тези принципи, които издигат действията до нивото, където се появява ефектът. Ако се вгледаме внимателно в принципите и се опитаме да намерим скрития ред. тогава ще видим интересни точки:

Първо, има принципи, свързани с действието като :

– Направи го /принцип на начало/

– Дайте всичко от себе си / принцип на продължение /

– Не спирай /принцип на завършване/

Второ, има принципи, свързани със спецификата на ситуацията.

– Започнете и научете / принципа как ситуацията ви влияе /

– Гъвкавост в постоянството /принцип на баланс в ситуация/

– Бъдете търпеливи /принцип на внимание към ситуацията/

Трето, има принципи, които се прилагат във взаимоотношенията.

– Да правиш грешки означава да се учиш /да не се страхуваш от осъждането на другите/

– Заобиколен от съмишленици /принцип на подкрепа от средата/

– Покажете идеите си на света /принцип на отвореност към света/

Така виждаме, че е възможно да се изместят принципите от прости към сложни! От принципи, свързани с действията, до принципи, които вземат предвид взаимоотношенията с другите хора и света като цяло.